Netwerken

Netwerken

Als je mij een paar jaar geleden had verteld dat netwerken ‘helemaal mijn ding’ zou worden, had ik je heel hard uitgelachen. Het woord alleen al, netwerken… Nu, vele bezoeken aan netwerkbijeenkomsten later, kan ik zeggen: “Netwerken is een feestje!”

Als ondernemer ben ik veel onderweg en ontmoet ik veel nieuwe mensen. In de loop der jaren weet ik steeds beter mijn weg te vinden in het vertellen van mijn verhaal. Waar ik toen ik begon heel ongemakkelijk werd van allerlei moeilijke vragen, hoop ik nu dat ik kritische vragen krijg. Een wereld van verschil, en… het houdt me scherp.

Netwerken heeft in mijn optiek alles te maken met de manier waarop je er tegen aan kijkt. Zie jij netwerken als iets engs, iets spannends, iets vreselijks… dan wordt dat netwerken ook eng, spannend en vreselijk. Ga je het zien als iets dat je kan leren of waar je beter in kan worden, dan wordt het al een heel ander verhaal. Je kan een netwerkgelegenheid dan zien als een oefening of een mooie gelegenheid om in gesprek te raken met mensen die je niet kent. En wie weet wat er uit kan komen!

De kunst is ook, denk ik, om te netwerken op een manier die bij jou past. Bij binnenkomst kijk ik zelf altijd eerst de kat uit de boom: wie zijn er, wat is de sfeer, kennen mensen elkaar, hoe kom ik in gesprek? Ik observeer vooral en kijk waar ik zou kunnen aansluiten. Voor iedereen is dit anders, sommige mensen vinden het fijn om gelijk ‘in de actie’ te gaan, beginnen handen te schudden en zorgen ervoor dat ze in het middelpunt van de aandacht staan. Ook goed, zolang het bij diegene past.

Wat voor (netwerk)stijl bij jou past, kan je goed testen in contact met paarden. Paarden vragen namelijk dat je authentiek bent, dat jouw gedrag overeenkomt met wat jij van binnen voelt. Voel je je angstig, maar doe je je groot voor, dan klopt er iets niet. Het paard zal hier, vanuit natuurlijk gedrag als kudde- en prooidier, direct op reageren. Voel je je angstig en erken je dat je angstig bent, dan is dit voor het paard al een stuk duidelijker. Immers, jouw gedrag klopt dan beter met hoe jij je voelt of wat je precies denkt.

Als coach met paarden help ik mensen om bewust te worden van hun gedrag of houding. Wat gaat er achter je gedrag schuil, wat voor overtuigingen heb je? Helpen die gedachten, of belemmeren ze je in wat je eigenlijk zou willen? Hoe voelt het om authentiek te zijn, gevoelens te (h)erkennen en van hieruit jezelf aan anderen te laten zien. Wat voor effect heeft het als jouw gedrag past bij wie je bent of wie je wilt zijn?

Paarden geven pure feedback op hoe jij jezelf profileert. Op een netwerkbijeenkomst, op je werk, thuis, in het dagelijks leven. Wil je weten hoe jij werkelijk overkomt op anderen? Heb je vragen over hoe je jezelf effectiever kan inzetten, hoe je steviger in je schoenen staat, of hoe je ervoor kan zorgen dat anderen jou volgen? Overweeg eens een coachingssessie met paarden, ik verzeker je dat je de impact ervan gaat ervaren.  

1 Reactie

Erik van Os
januari 31, 2014 09:19
1
Hoi Simone, Ik ben het helemaal met je eens dat netwerken alles heeft te maken met de manier waarop je er tegen aan kijkt. Netwerken is een ideale gelegenheid om nieuwe mensen te leren kennen of bestaande contacten te verdiepen. Groeten, Erik

Reageer

Annuleren

Weblogoverzicht

VOLG MIJ

Volg mij op LinkedIn Volg mij op Facebook