Uit mijn comfortzone

Uit mijn comfortzone

‘Waarom ben je hier?’
Ik hoor het haar nog vragen.
Ik mocht 1 woord of 1 zin geven.
‘Uit mijn comfortzone’.

Ik hoor het mezelf nog zeggen.  

Het stond al heel lang op mijn bucketlist: een ijsbad a la Wim Hof. En het kwam laatst op mijn pad, een workshop koudetraining via iemand die ik ken. Ik kon niet anders dan er JA op zeggen.

Normaliter ben ik, als coach en trainer, vaak degene die de vragen stelt. En mensen uitnodigt om uit hun comfortzone te stappen. Ik vind het belangrijk dat ik, als coach maar ook als mens, dit proces ook zelf mee maak en open sta om te leren van ervaringen. Ik geloof er in dat ik, wanneer ik leer en ontwikkel, mijn klanten nog beter kan faciliteren om te leren en te ontwikkelen. En dat kunnen ook leerervaringen zijn die in eerste instantie heel spannend lijken. Misschien juist, zelfs.

Ik ben zo iemand die het altijd koud heeft. Ongeacht hoeveel lagen kleding ik aan heb. Dat is nog wel een lastig in de winter, omdat ik (als coach met paarden) veel buiten werk of in een overdekte bak sta waar het ijzig koud is. En eenmaal de kou in mijn lijf, krijg ik het er zo goed als niet meer uit. In de afgelopen jaren heb ik daar een heleboel voor verzonnen, van thermo kleding tot dekentjes tot heatpacks op mijn rug die warmte geven.

Maar wat, als ik die warmte van binnenuit kan laten komen? Het ijsbad van Wim Hof, waarbij je in een ijsbad stapt van 1 a 2 graden en leert om in deze kou ontspannen te blijven, leek mij wel een uitdaging. Zowel fysiek als mentaal. Als je in een ijsbad stapt kun je niet anders dan de focus verleggen naar binnen, naar jezelf, naar je interne kracht. Het idee erachter is dat je, door je ademhaling en je mindset, leert dat je de rust kan vinden en kan ontspannen in een stresssituatie die wordt opgeroepen door de kou.

De Wim Hof Methode bestaat uit drie componenten: ademhaling, koude training en focus/mindset. Deze drie componenten werken samen. Het doel is om je bewust te worden van je fysieke en mentale mogelijkheden. Aan de ene kant krijg je meer energie en aan de andere kant weet je beter te ontspannen. Je immuunsysteem krijgt een boost en je leert hoe je je rustig kunt houden in een hectische situatie.

Voor mij persoonlijk begon het een paar dagen voor de workshop wel wat spannend te worden. Als een soort bewustwording, van het niet weten waar ik nu eigenlijk JA tegen had gezegd. Kort voor de workshop vertelde één van de deelnemers dat ze de hele nacht wakker had gelegen. Niet zozeer vanwege het ijsbad, maar vanwege de ademhalingstechnieken. Ik had er totaal geen idee van wat me op dit vlak te wachten stond, dus spontaan voelde ik de spanning opkomen. 

De excitement sloeg om in gevoel van angst net voordat ik aan de beurt was om het ijsbad in te stappen. Ik voelde mijn hart heel hard kloppen en dat benoemde ik richting de vrouw die de workshop begeleidde. “Dat is je mind. Je zit er nog niet eens in”. En dat is precies wat deze ervaring zo interessant maakt. Ik keek haar aan, besefte hoe gelijk ze had, zette een knop om (en schakelde mijn mindset uit), stapte het bad in, en voelde de kou. Na een paar seconden van eerste bewustwording van de kou, lukte het me vrij goed om de ontspanning te vinden in mijn lichaam. En mijn mind zo te sturen dat ik het nog een fijne ervaring ging vinden ook. Na ongeveer anderhalve minuut mocht ik er (volledig ontspannen) uit, ik had een glimlach van oor tot oor, een gevoel van overweldigende trots en een lichaam dat helemaal gloeide van de hitte. Zoiets had ik nog nooit gevoeld!

Dit gevoel omschrijft precies wat mensen die bij ons in de paardenbak staan, vaak ervaren. Een ervaring waarin je niet weet wat het gaat brengen en wat geregeld, in meer of mindere mate, van tevoren spanning oproept. Omdat je niet weet wat je te wachten staat, omdat je angst hebt voor paarden, omdat je verhalen hebt gehoord van anderen (die je beeldvorming bepalen) of omdat je je mind leidend hebt laten zijn. Of om welke andere reden dan ook. En nadat ze de ervaring zijn aangegaan (of ze nu wel of niet bang waren)… hebben mensen zichzelf overtroffen, nieuwe ontdekkingen over zichzelf of elkaar gedaan, zijn ze volledig in verbinding, in hun leiderschap gaan staan, hebben ze hun potentieel gevoeld, en weten ze wat hen te doen staat in de praktijk.  

Wij nodigen mensen uit om te onderzoeken waar er ruimte is om nieuwe dingen te ontdekken over jezelf. Het geeft gegarandeerd dat je versteld staat van jezelf en je kunnen!

Wil je meer weten? Neem contact op met Simone van Loon op tel.nr 06-53909764.  

0 Reacties

Er is nog niet gereageerd

Reageer

Annuleren

Weblogoverzicht

VOLG MIJ

Volg mij op LinkedIn Volg mij op Facebook